Liliomtours.com - Liliom Safari egypt

Keresés az oldalon :


Menü

Hírlevél

Hurghada

Információk

Aktuális információk | Egyiptom utazás

Egyiptom volt a világ legelső turisztikai úti célja. Csodái már három évezrede ejtik ámulatba látogatóit. Hérodotosz így ír róla: „ itt több csodálatos dolog van, mint bármely más országban, s olyan alkotásokkal dicsekedhet, amelynek leírására szinte szavak sincsenek”

Külképviselet:
Magyar Nagykövetség: Kairó, Zamalek, Mohamed Mazhar Str. 29. Tel: +20 2 735 0659
Vészhelyzeti telefonszám, mely 24 órában hívható: +20 122 6575 198

 

Egyiptomi Nagykövetség: 1124 Budapest, Istenhegyi út 7/B. + 36 1 225 2150

Időeltolódás:
Jelenleg 2015-ös évben az egyiptomi kormány eltörölte az óra állítást, egészen 2019-ig, így bizonyos időszakokban azonos (nyári) míg a téli időszakokban + 1 óra eltolódással kell kalkulálni!
Tájékozódni ide kattintva lehet

Hálózat:
220 V, a konnektorok megfelelnek a szabványméretnek.

Nyelv:
Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb ember angolul, németül, oroszul is beszél. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani.

Család és hit:
Az egyiptomi társadalom kulcseleme még ma is a család. Akár muszlim az ember vagy akár kopt, elsősorban akkor is egyiptomi! Az egyiptomi ember legmeghatározóbb tulajdonsága a hazaszeretet.  Egyiptom lakosságának 84%-a muzulmán, 16%-a keresztény.

Pénz:
A hivatalos fizetőeszköz az Egyiptomi Font. Jele: LE kb. 37 Ft. (1 USD kb. 7,1 LE, 1 € kb. 8,1 LE) 1 Font = 100 Piaszter. Pénzérmék: 25,50 piaszter, papírpénzek: 25, 50 piaszter és 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 fontos. Sok szállodában van bank időszakos nyitva tartással. Váltáskor nézzük meg a címleteket, hogy ne keverjük össze őket.

Bankkártyák:
Hitelkártyával egyre több helyen lehet fizetni, de a bank automatákból történő készpénz felvételt is lehetséges, ebben az esetben egyiptomi pénzben kapjuk a felvett összeget!

Vámszabályok: Az aktuális vámszabályokról érdeklődhetnek a budapesti Egyiptomi Nagykövetségen vagy a Itt

Utazás:
Utasaink menetrend szerinti vagy charter repülőjáratokra tudnak foglalni. A légitársaságok járatainak indulási időpontjai változhatnak, melyeket az utas felelőssége figyelemmel kísérni! Az utazásnál érdemes figyelembe venni az eltérő csomagfeladási súlyhatárokat. Repülési idők nemzetközi szakaszon kb. 3,5 óra. Belföldön a transzferek és programok lebonyolítása légkondicionált buszokkal történnek.

Úti okmányok:
Egyiptomba utazik? A legfontosabb tudnivaló utazás előtt, hogy az Egyiptomba utazó utasoknak a hazaérkezéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lenni az útlevelüknek. Az országba érkezéskor Önnek vízumra lesz szüksége. A jó hír, hogy ezt a mai hatályos szabályok szerint könnyen és gyorsan beszerezheti, ráadásul akár helyben, a leszállást követően bármelyik egyiptomi reptéren.

De nálunk a VIP szolgáltatás részét képezi az egyéni vízum kiadás és kezelés.
Az általános egyiptomi vízum 30 napig, Egyiptom egész területére érvényes ára: 25 USD/fő saját vételben!

Javaslatunk wink: érdemes pontosan annyi dollárt vinni magunkkal, amennyibe az összes utazó vízuma kerül, mivel a reptéren nagyon rosszul váltják a pénzt.

A sínai vízum 15 napig és kizárólag a Sínai-félsziget Vörös-tenger akabai partszakaszára érvényes. Ez nem egy matrica, hanem egy Sínai vízumegyszerű pecsét, amelyen többek között az érkezés dátuma és az érkezés módja szerepel. A mi esetünkben ez egy kis repülő ikon lesz, mint ahogy az itt a vízum fotón látható. Ára: ingyenes.
Javalatunk wink Amennyiben távolabbi uticélokat is fel kíván keresni, valamint részt kíván venni Luxor, Kairó programokon, ez a vízum nem érvényes! Akkor előre meg kell váltani a fenti vízumot! 

Teendők a landolás után a repterén

A landolás után amennyiben tőlünk váltotta meg a vízumot megkeresi kollégánkat, ha nem akkor a "Bank" feliratú ablaknál megváltja önállóan.
Ezt követően kitölti a regisztrációs belépési nyomtatványt a mellékelt séma szerint.
Majd a vámkezelőnél bemutatva az útlevelét és a kitöltőtt reg.lapot belép az országba. Ezt a formanyomtatványt egyes légitársaságok már a fedélzeten odaadják, ám ha mégsem kapná meg a repülőn, akkor a vám előtti pultokon illetve kollégánknál megtalálható. A statisztikai lapot mindig ki kell tölteni a vámvizsgálat előtt, mindegy, hogy melyik vízumot kérjük.
Fontos tudnivaló smiley: A regisztrációs lapot majd a kiutazáskor is ki kell tölteni.

Helyi szokások, öltözködés:
A könnyű pamutruha viselése a legcélszerűbb. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Kairói, luxori kirándulások során főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat.

Ellátás:
A programban szereplő ellátás mindig a szálloda leírás mellett szerepel. A felszolgált étel jellegét (felszolgálás, svédasztal) mindig az adott szálloda/hajó határozza meg. Egyiptomban az étkezésekhez semmilyen ital nem jár, kivétel a reggelihez gyümölcslé, tea és amerikai jellegű kávé.

Szállás:
Egyiptomban a szállodák besorolása eltérhet a nemzetközi színvonaltól.

Szobák, kabinok:
A szobák és kabinok elosztása a szállodák és hajók kizárólagos joga. Néhány esetben az egyágyas szoba kisebb lehet a normálnál, míg a háromágyas szoba normál esetben egy kétágyas szoba pótággyal, ami kisebbé teszi a szobát 3 ember számára, ezért inkább ez 1 gyermekes család részére ajánlott. A szobákat általában 14 órától lehet elfoglalni és legkésőbb 12 óráig kell elhagyni. Korábbi érkezés, későbbi indulás esetén csomagjaikat erre kialakított  csomagszobában helyezzük el. Lehetőség van korai/későbbi szoba elfoglalást/ elhagyást kérni díj ellenében!

Hajóutak:
A hajó programja a hajótársaságok felelősségi körébe tartozik. Az egyiptomi hajótársaságok minden esetben fenntartják a jogot arra, hogy a menetrendet, a programok időrendi sorrendjét megváltoztassák, a programokat más, azonos értékű programokra cseréljék, vagy a nevezett hajót - azonos kategóriájú - másik hajóval helyettesítsék, mely változásokért a Liliom Safari felelősséget nem vállal. Ezek a szálloda hajók a kikötőkben egymás mellett parkolnak, a motorok zúgása ritkán zavaró lehet.

Zsilipezés:
A hajóutak során átkelnek az esznai zsilipen. Évente 2 alkalommal, karbantartás miatt lezárják a zsilipet, ezért a program annyiban változhat, hogy egy rövid szakaszon (Eszna-Luxor kb. 40 km) busszal látogatnak a templomhoz. Mindez az Önök érdekében történik így, ezért megértésüket kérjük!

Gyermek életkorok, kedvezmények:
Eltérőek, így az adott szálloda, program keretében külön feltüntetésre kerül!

Egészségügyi előírás:
Egyiptomban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás. Javasolt oltások, mint a Hepa A és B már hazai viszonylatban is javasolt, de semmiképp sem kötelező! Szúnyogok által terjesztett betegségek szintén nincsenek, így erre vonatkozóan sem kell oltást felvenni! A napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata mindenképpen javasolt! Ehhez ajánljuk a fejvédők használatát, valamint a napi minimum 3 liter víz fogyasztását. Kerülendő a túl hideg folyadékok bevitele! Valamint az erős klímatizálás a szobákban, buszokon!

Betegség:
Az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel. Megelőzés: nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott; melegből, ha teheti, ne lépjen be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe; ne igyon csapvizet; ne egyen meg olyat, amit nem kíván; bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!!!

Orvos, gyógyszertár:
Az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágábbak, mint a hazaiak. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is kisebb gondokkal. Ha elkerülhetetlen az orvos kihívása, az utazási iroda képviselőjét tájékoztassák, és ő majd intézkedik. Ne felejtsenek el számlát kérni! Nézzék meg, mit javasol utasbiztosításuk, sok esetben őket kell hívni és küldik az általuk szerződött orvost a betegekért!

Éghajlat:
Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június – július - augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet főleg európaiaknak. A hőmérséklet - a nyári hónapokat kivéve - a következő értékek között mozog: 17-30°C nappal, 12-20°C éjszakánként. A három igazi nyári hónap alatt felmehet 42-45°C közé Kairóban és 48°C körül Dél-Egyiptomban (Luxor-Asszuán) Hurghadán 38-42 C°.

Vízhőmérséklet:
A Vörös-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január, amikor egy kicsit hűvös lehet a víz. Téli hónapokban 20-22 C° nyáron 25-28 C° a kisebb öblökben ettől jóval melegebb lehet!

Biztonság:
Egyiptomban, elsősorban a tengerparti nyaraló helyeken nagyon jó a közbiztonság. Éjjel semmiféle veszélyt nem jelent, ha a fő utcán végigsétálunk. Alapvetően a hölgyeket nem zaklatják, de azért figyeljünk a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait. A szállodákban széfek állnak a vendégek rendelkezésére. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget. Az utcai lopás nem jellemző, 100 méterenként turista rendőrök állnak, azonban ők keveset beszélnek angolul.

Közlekedés:
Főleg az egyiptomi fővárosban kialakult kaotikus forgalmat nehéz átlátni, így járművek bérlését semmiképpen nem javasoljuk! Az üdülő területeken nagyon jó árakon utazhatunk a helyi taxikkal, de a bátrak a helyi kisbuszokat is igénybe vehetik erre!

Ünnepek:
A karácsonyi és szilveszteri programokat a hotelek maguk szervezik. A muszlim ünnepek látványosabbak, Ramadan - a legnagyobb muzulmán ünnep - alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. Kérjük, legyenek különös tekintettel ez időben a vallási szokásokra. A böjtöt követő háromnapos nagy ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Erre az eseményre a szállodák külön programmal készülnek, ugyanis a tehetősebb családok ilyenkor utazgatnak.

Telefonálás:
Magyarország száma: 00 36 + körzetszám + hívott szám. Javasoljuk a helyi telefon kártyák megvételét, telefonálás, vagy internet céljából, sokkal kedvezőbb árakon lehet kapcsolatot tartani. A megvételre már a reptereken lehetőség kínálkozik, vagy város látogatás során a Vodafone, Etisalat, Mobinil szolgáltatóknál, és lehetőleg ne  utcai árusoknál, mert igen eltérő árak lehetnek!

Posta: Ha teheti, a képeslappal együtt vásárolja meg a bélyeget. A feladandó leveleket a szállodák recepcióján érdemes leadni, mert postaládák csak igen szórványosan fordulnak elő az országban. A küldemények általában 2-3 hét alatt érnek haza.

Italok, víz:
Csapvizet nem szabad inni! Palackozott víz kapható fél-, ill. másfél literes kiszerelésben (ára kb. 3-5 LE). Az ország specialitása a "KARKADÉ", hibiszkuszvirágból főzött tea. A vallás miatt az egyiptomiak nagy része alkoholt nem fogyaszt, így italboltot ne keressünk. Szeszesitalt szállodákban (sör, bor), vagy vámmentes boltokban vásárolhatnak. A helyi sör neve Sakkara, de kapható stella, heineken ára10-20 LE között helytől függően. Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók, de drágák.

Vásárlás:
Város látogatásunk alkalmával lehetőség van megállni parfüm boltnál, fűszeresnél a hibiszkusz ( karkadi) tea megvásárlására. Alapvetően mi nem iktatunk be a kirándulásainkba vásárlási megállókat. De ajánljuk ajándéknak a papirusz, a karkadi tea, a parfümök, eszenciák, bőr és réz tárgyak, esetleg bőrkabátok, táskák megvételét. Sokan vesznek másolat órákat, napszemüvegeket, ruházatot és cipőket, melyek valóban viszonylag olcsón beszerezhetők.

Árak:
Szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárban nem. Vannak fix áras boltok, azokban az árak feltüntetésre kerülnek és alkudozásra nincs lehetőség!

Fényképezés, filmezés:
Egyiptomba beutazáskor a videó kamerát a vámhatóságoknál le kell jelenteni ( bár ezt soha nem tesszük!) , használata nem mindenhol engedélyezett. Tilos katonai objektumokról videó felvételeket készíteni. Múzeumokban és turisztikai helyeken a fényképezésért 5-10 fontot, míg a videokameráért helyenként 25-100 fontot kell fizetni. Bizonyos esetekben turisztikai helyeken sem engedélyezett a videokamera használata. Érdemes erről az adott helyen tájékozódni a kellemetlenségek elkerülése érdekében!

Kiadványok, könyvek:
National Geographic Egyiptom kiadványa, nagyon jól bemutatja és felkészíti a látogatót, segít abban, hogy utazása tervezésekor eldöntse, mi az amit látni szeretne, hiszen nálunk erre lehetősége nyílik, minden esetben egyénre szabott VIP túrákat készítünk elő, szemben a nagycsoportos túrákkal!

Webkamera:
Nézze az egyiptomi nyaralóhelyeket webkamerán keresztül:
HurghadaKATTINTSON IDE
Marsa Alam: KATTINTSON IDE

Sharm el-Sheikh: KATTINTSON IDE
Dahab: KATTINTSON IDE

Utazók Véleménye:

Kíváncsi a vendégeink véleményére, keresse meg

facebook oldalunkat IDE KATTINTVA érheti el

valamint

facebook csoportunkat IDE KATTINTVA érheti el

Hotelek :

Hilton Hurghada Plaza

Continental ( ex Mövenpick) Resort Hurghada

Arabella Azur


Még több hotel...

Falkultatív programok

Dendera I - Luxor keleti part, VIP városlátogatás busszal

Oázis szafari, kalandtúra a sivatagban, jeppekkel, qudozás, tevegelés, BBQ

Bevezető palackos búvárkodás, Intro, a búvárkodás kipróbálása, profi


Még több fakultatív...