Liliomtours.com - Liliom Safari egypt

Keresés az oldalon :


Menü

Hírlevél

Hurghada

GYIK

Egyiptom - Gyakran Ismételt Kérdések - Utazást segítő információk

Biztonság
Állandó – utazásfoglalás előtt - elsődleges kérdésként felmerülő, visszatérő problémát jelentő témakör. Főleg a 2011-es forradalom –arab tavasz- és az azt követő események miatt a minden utazni vágyó emberben felmerül és első kérdések között szerepel. Mennyire biztonságos Egyiptom, ezen belül is akár Hurghada, vagy Sharm, de mint fakultatív célpontok Kairó és Luxor?
Ha nyugtatóan hat rátok, akkor a saját tapasztalatom tudom leírni. 2006-óta élek életvitel szerűen családommal az egyiptomi Hurghadában, ez idő alatt megéltünk jó pár dolgot – forradalom, elnökváltás, géprobbantás, merényletek-, de egyetlen alkalommal sem éreztem magam vagy a családom veszélyben. A Vörös-tengeri üdülőhelyek mindig is biztonságosak voltak! Az utóbbi években pedig megtöbbszöröződött a turista rendőrök vagy éppen katonák által nyújtott védelem. A terrorizmus világi szinten jelenlévő veszély, így ma már bárhova megyünk, sehol sem fogják garantálni a tökéletes biztonságot.
Több dologban azonban biztosak lehetünk:
- amennyiben kicsit is bizonytalan lenne időről időre egy adott hely – pl: Kairó – biztosak lehetünk abban, hogy a helyileg érintett utazási irodák nem indítják el az adott területre programjaikat!
- a magyar külügy megtenné a kellő intézkedéseket, amennyiben állampolgárait veszély fenyegetné!
- az egyiptomi kormány és katonaság mindent elkövet a mai világban elérhető legnagyobb biztonság érdekében!
- tenger felöl, nem fenyegeti veszély egyetlen hotel partját sem az adott térségben az érvényben lévő hajózási szabályok miatt!
- a média a legnagyobb és legundorítóbb sz@rkavaró a világ minden táján!
- a politikai érdekek dettó! Sajnos néha még a konzuli szolgálat oldalán sem a helyes, valós hír, információ található, ezért valóban nehéz a tájékozódás, de mindenképpen javaslom bízzanak a kint élő magyarokban és az utazást szervező cég megfelelő tájékozottságában, hiszen minden hazai iroda, csak egyiptomi partner cégével dolgozhat, a helyi cégeknek pedig megfelelő rálátása van a helyi eseményekre! Minden várost elhagyó turista, rendőrségi kontroll alatt van, csak megfelelő útvonal engedélyekkel lehet utazni, ezért is szükséges az útlevél másolata – Luxor, Kairó, hajóutak
- Nem célom senkit meggyőzni, aki fél vagy bizonytalan az maradjon otthon!

Nyaralni mennénk – én meg a férjem és a fiam - küldenél ajánlatot? -hangzik el a kérdés sok utazási iroda felé, nézzük, hogyan lehet segíteni a munkájukat?!
Sok utazási irodához érkezik ez a kérés/kérdés és a kedves vendég várja, az ajánlatot! Sajnos ez = a lehetetlennel! Nézzük, miket szeretnénk tudni, ahhoz, hogy valóban segíteni tudjunk :)
- az év mely időszakában – dátum/év/hó/nap –
- mennyi időre -1 hét/ 2 hét/ 11nap/12nap/ - adjuk meg pontosan
- a család összetétele, felnőttek száma, és a gyermekek pontos kora – év/hó/nap-
- szobák száma, fajtája – 1 szoba/ 2 szoba/ családi …stb –
- hotel kategória – 3*/4*/5*/6*/stb…-
- városközponttól, reptértől, esetleges távolsága
- nyaralás fajtája

  • aktív, sok program, esetleg szervezett, fizetett fakultatívok, vagy saját maga általi rendszeres séta, városközpontba járás,

  • pihenős, tengerparton, medence mellett fekvős, minimális 1x, 2x programot városi sétát igénylős 

  • búvárkodás, ha igen melyik bázison – ne kelljen naponta sokat utazni- 

  • tengerpart fajtája, korallos, homokos, stéges, 

  • ha nem a tengerpart a lényeg, hanem a medencék, csúszdák, azt érdemes szintén jelezni,

- reális pénzkeret, családi kassza/ keret lehetőség, sokszor segítséget nyújthat egy egy hotel javaslatában, a fentiek ismerete mellett!
Nagyon fontos, hogy javasolni, csak ezek alapján lehet, de a végső döntés az utasé kell, hogy legyen, hiszen az értékelések utasonként eltérnek és szubjektív megítélés alá esnek.

Ha már a fentiek összeálltak, jöhet a következő kérdés Hurghada, Marsa Alam vagy , Sharm?
Hurghada – halászfaluból nőtte ki magát üdülő övezetté, ebből kifolyólag a hotelek és luxus mellett megtalálható a normál, hétköznapi élet, azaz nyüzsgőbb, lüktetőbb, de még mindig nem az igazi arab életvitel – mint akár Felső- vagy Alsó-Egyiptomban – ha erre vagyunk kíváncsiak, ahhoz tovább kell utaznunk, de minimum el kell mennünk egy városnéző programra, mely nem az üzletek látogatásából áll! Hurghada központi része jellemzően nem korallos terület, hiszen a legrégebbi hotelek itt épültek, a ma már nem működő Sheraton , vagy a még most is üzemelő Sea Gull. Így aki a nyüzsgőbb életteret keresi az Sakkala városrész közelében, vagy magában a központban keressen megfelelő hotel – Sunrise Holidays, Mariott, Sea Gull, Bella Vista, de vannak ettől olcsóbb kategóriák is -, ezen hotelek kiválóak a búvárkodás, vagy sok fakultatív programot választóknak is, könnyen elérhető, transzfer központú terület!
Korallos részek találhatók Hurghada északi – kevés – és déli – jóval több - részein. Aki esti sétás, de boltoktól és árusoktól mentes helyet szeretne, az nézzen szét Sahl Hasheesh (30-40 perc) hoteljei között, aki nem akar sétákat, de korallokat és felszíni búvárkodást annál inkább, az nézze meg a Makadi Bay (30-40 perc) hoteljeit, védettebb rész – Fort Arabesque, Sunrise Royal Makadi- található. Fontos, dolog, hogy rendszeresen, ciklikusan uralkodó szelek váltakoznak, így igen ritka az a hét amikor ne fújna egy kicsit vagy éppen erősen, talán a meleg nem is viselhető el nélküle! Ezt követő déli hotelek, Soma bay (50 km), Safaga (60 km) területén találhatóak, fakultatívok szempontjából már elég előnytelen hotelek!
Fontos dolog, északon a Palm Beach, délen Sahl Hasheesh, Makadi, Soma Bay, Safaga extra transzfer költséggel közelíthető meg, vagy kell fizetni személyenként egy-egy programnál!
Éjszakai élet Hrg központjában, illetve a Mamsha - sétáló utca- területén található meg. Taxival viszonylag könnyen lehet jönni/menni! Érdemes előre tájékozódni a taxi árakról! Sok utazási iroda javasolja az előzetes alkudozást, én rutinosan azt mondanám, hogy ha előre tájékozódtam, A-ból B-be mennyi a taxi költségem, akkor ezt a pénzt külön kell szeparálni, beülni a taxiba, bemondani vagy mutatni az utat és kiszálláskor határozottan fizetni az elkülönített összeggel. Ha előre alkudozunk, csak megmutatjuk, hogy rutintalanok – első utazók – vagyunk, míg ha határozott instrukciókat adunk, rutinosnak mutatva magunkat akkor nem érhet túl nagy meglepetés!
Magam részéről megnézem a sofőrt, bár megítélni külsőre elég nehéz, de azért talán menni fog!
Marsa Alam – búvárok paradicsoma – ezzel el is mondtam mindent - mára már azonban kezdenek megjelenni a „hétköznapi” nem búvár vendégek is, de 10 évvel ezelőtt még szinte csak a búvárok jártak ebbe a térségbe. Ennek megfelelően idővel a hotelek is megszaporodtak és a helyi reptéren is egyre több gép landol.
Marsa nem egy „város” hanem egy 120 km-es partszakasz, különböző nevű BAY –ekkel (strandok, öblök) így az a fajta nyüzsgő városi élet, ami akár Hrg-ban, akár Sharmon adott, itt nem jellemző! Elsősorban a hotelen belül garantálják a szórakozás minden műfaját! Hoteleken kívül a sivatag vár bennünket :)
Hurghadából - amennyiben nem megy gép - Marsa Alam városkája kb 300 km és ez egy 4 órás, egy pihenős utat jelent, persze attól függően hány hotelt érint az adott transzfer! Mint búvár paradicsom a víz alatti élővilág szenzációs, így ide szinte csak a búvár maszkkal és uszonyokkal szabad neki indulni, na meg nem árt az úszástudás sem! Persze medencézni és csúszdázni is lehet, hiszen hatalmas csúszda parkok nyíltak!
Fakultatív programok tekintetében azonban jóval szűkösebbek a lehetőségek, de azért akad! Delfinezni, vagy sivatagi quadozásra, de a luxori kirándulásra, esetleg Asszuán-Abu Simbel kirándulásra érdemes elmenni! Bár én ez utóbbit inkább Nílusi hajóút keretében fedezném fel! Kairót részemről, nem javasolnám innen!
Sharm el Sheikh – Az utóbbi 6 évben, sajnos nagyon rájár a rúd, az amúgy fantasztikus üdülő városra! Sharmot kifejezetten üdülő övezetnek építették fel, így „őslakosság” nincs, persze idővel,már azért betelepültek, hiszen az igényeket ki kell szolgálni. Szintén búvárparadicsom, területi adottságai mások, mint Hurghadának – lásd domborzata-! Korallban gazdag, kevés a jellemzően homokos part. Nem rendelkezik minden hotel saját parttal, mint Hrg vagy Marsa hoteljeinél, de saját buszok viszik ki az adott partra a vendégeket.
Kikötővel sem rendelkeznek a hotelek, így a búvárokat, hajós túrára indulókat a régiók kikötőibe -4 kikötőbe szállítják – Naama Bay, Sharks Bay, Domina, Travco. Sok a luxus hotel, jó minőség, jó fakultatív program lehetőségek vannak, Luxor csak repülővel közelíthető meg és az utóbbi időben Kairó is, de a helyi programok itt is elérhetőek, legyen az sivatagi, búváros, Ras Mohamed, Szent Katalin kolostor, Színes-kanyon, de indul program akár Petrába, Izraelbe, ezekről mindenképp érdemes előre tájékozódni!
Búvárok kis városa Dahab és Nuweiba, de Taba is keresett (volt).
Sokan félnek a Sínai-félszigettől, indokolatlanul! ( Észak-Sinai veszélyzónája jóval odébb van és már igen régóta zajlik benne a „csata”, csak akkor nem volt fészbuk, twitter és társai, meg sok okos ember sem!)

Mikor foglaljunk?
Minden időszaknak más az árkategóriája! Sokszor látom szidni az irodákat, hogy megemelték az árakat, nincs kedvezmény, miért nem adják olcsóbban ha nincs utas stb…
Nos az időszakokra vonatkozó ELŐFOGLALÁSI, LAST MINUTE, FIRST MINUTE kedvezményeket a hotelek adják, ezeket alkalmazzák az irodák, minden hotel más és más üzletpolitika szerint dolgozik!
Egy biztos eddig én előfoglalásban láttam a legjobb árakat a hotelekre! ( nem arról beszélek, amikor régen a best eladta az utolsó két nap buy and fly-ban fél áron a helyeit!!!)
Ahogy telnek a hotelben a helyek, annak mértékében akcióznak ezt követően. De általánosságban az ezt követő akciók, már soha sem olyan kedvezőek, mint az előfoglalási.
Csak javaslat, aki minőségi hotelt szeretne – 5* - vagy szabadság tervezés miatt előre kell döntenie, annak mindenképpen javaslom az előfoglalást, azaz a már hónapokkal hamarabbi foglalást!
Míg akinek jó az utolsó pillanatos bármelyik hotel 3*,4* -os hotel annak lehet a soron következő akciós foglalásokat. Korábbi években talán ki lehetett várni, sok charter gépet indítottak, idén kicsit más lesz, a gépek miatt, sajnos jelenleg a hotelek ugye eléggé üresek, illetve vannak, amelyeket zárva tartanak -2016- .
Ettől függetlenül nem lesznek olcsóbbak a hotelek, az elmúlt években jelentős drágulás volt, villamos energia, üzemanyag, élelmiszerek terén, a csoportban is végeztem összehasonlítást, nagyon drága felénk is az élet, így a hotelek inkább bezárnak és fizetés nélküli szabadságra küldik a személyzetet, de veszteséget nem fognak termelni!!!
Ezen oknál fogva a fakultatív programok árai sem csökkennek, vagy ha mégis, a minőség is vele együtt!

Honnan repüljek és mivel - tudom repülőgéppel - ?
Igen aktuális kérdés, hát a legjobb kiinduló pont Budapest ( magyar lakosok zömének) ebből is a charter gépek, bár súly ( 15+5 kg ) és menetrend tekintetében mindig nagy ováció övezi.
Aztán ha nem lenne charter, általam megbízhatónak ítélt az Egypt Air, igaz jelenleg is átszállással – BUD-CAI-HRG – vagy SSH- viszont 2*23 kg a súlyhatár :)
Air CAIRO - menetrend szerinti járatai jelenleg vasárnaponként járnak, súlykeretben kedvező 30 kg feladható + 7 kg kézi, menetrendben elfogadható -jónak nem nevehetjük -
A Türkish gépei már nem olyan jók, sem árak, sem átszállás tekintetében, mint korábban.
Aztán ott van az a kevés határ közeli réteg vagy esetleg Dunántúli akiknek a bécsi reptér nem jelent gondot. Itt valóban vannak kifogható jó árak, de azért inkább a rutinosak és a nyelvet beszélők kísérletezzenek, mert ha gond van NAGYON NEM ILLIK FELHÍVNI AZ UTAZÁSI IRODÁT, HOGY SEGÍTSENEK MÁR NEKÜNK!
Persze lehet, megteszik, de azért gondoljunk bele, ki az aki manapság ingyen dolgozik, munka idejében, de főképp munkaidején túlmenően!

Csomagok:
A feladandó bőröndöket szigorúan mérik, így nem érdemes túlpakolni, ha nem akarunk fizetni. A kézinél inkább a méret számít, és szúrópróba szerűen van mérés.
A neten utána lehet nézni, melyik társaságnál mik a szabályok, ezt nem írnám le!
Amit megjegyeznék, semmiképpen nem lehet kézipoggyászba tenni: szúró-vágó szerszámot, 1 dl-nél nagyobb mennyiségű folyadékot, de itt is vannak betegekre vagy babákra vonatkozó egyéb eltérő szabályok!
Feladandóba semmiképp ne rakjuk az útlevelet, pénzt, fényképezőt, tabletet/ laptopot, ékszereket, az mind menjen a kézibe!

Szálloda besorolás
Adott csillagon belül is hatalmas eltérések vannak, ezért ha sikerül „olcsó” 5*-os hotelt foglalnunk, az valójában egy 4*+ -osnak felel majd meg! Tehát a minőségi és luxus hotelek itt is drágák, ennek tudatában nézzük át a kínálatot!

Időjárás – mikor utazzunk?
Ha Egyiptomba utazunk általában 365 napon keresztül sütő napot találunk, azért fordult már elő eső és igen hűvös idő is az utóbbi években! Talán azt mondanám a tél hűvös, de nagyon kiváló a történelmi nevezetességek megtekintésére!
Ahogy a tavasz és ősz is kiváló erre is, illetve már a vízben való fürdésre, akár napkeltétől napnyugtáig!
A nyár nagyon meleg és elsősorban a vízben való láblógatásra ajánlom! Persze kirándulni ekkor is lehet, akár hosszabb túrákra is, de készüljünk fel a nagy melegre a megfelelő folyadék pótlásra és a leégés, napszúrás elleni védelemre!
Persze a téltől sem kell megijedni, a nappali hőmérséklet 16-25 míg a víz 20-22 °C és ahogy megyünk a tavaszba ami már igazából egyből nyár – szeles csak – megyünk a 28-30 nyáron a 35-40 °C-ba, a víz ekkor nagyon kellemes 25-30 °C is lehet a sekélyebb öblökben akár!

Kell-e védőoltás Egyiptomba?
A legkedveltebb nyaralási célpontok - mint Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Törökország, Tunézia és Egyiptom – közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal, helyenként előfordul a hastífusz is. Így ezen védőoltások már szinte, alapból javasoltak Európában is! Amennyiben betartjuk a higiéniás előírásokat – csapvíz, vidéken nem fürdünk és iszunk a Nílus vagy egyéb csatornák vizeiből – nem lehet bajunk.
A hasmenés okozta baktériumok, a nagy meleg kiváltotta egyéb egészségügyi gondokra helyi gyógyszereket, szükség esetén gyorsan lefolyó infúziót adnak, ezért nagyon fontos, BIZTOSÍTÁS nélkül ne induljunk el!
Figyelem! A klasszikus alap biztosítások nem mindig jók a tengerben szerzett sérülésekre! A kötvényt érdemes lefotózni, vagy nyomtatva kihozni, a rajta lévő telefonszámot elmenteni!

Nos ha már van hotelünk, biztosításunk és befoglalt nyaralásunk, jöhet az utazás egyéb fontos tényezői, többek között az:
- Útlevél, melynek a hazautazás napjától számított 6 hónapig még érvényesnek kell lenni!!! Amennyiben a gyereknek, babának külön útlevele van, akkor külön vízum dukál!
- vízum, mely 25 $, ajánlott erre dollárt vinni, bár mára lassan már alig van eltérés a dollár és az euró között (legalábbis a helyi fonthoz mérten, amibe oda és vissza, állandóan számolgatunk)
- pénzváltás, pénznemek, mit vigyünk magunkkal? baksisnak (borravalónak)? váltsunk/ ne váltsunk helyire?
- Bármit hozhatunk, és nem szükséges helyire váltani, üzletekben, programokat fizethetünk $, €, Ł szinte minden pénznemben, borravalónak, mellőzzük a fémpénzeket, nem tudják leváltani!
- Egyiptomban köztudott „kötelező” borravaló van, legyen az a hotel londiner, takarító, pincér, recepciós, programokra szállító buszsofőr, hajós személyzet, idegen vezető, mindenki várja a kis jattot!
- Mennyit? Hát mérlegeljünk, ki mennyire elégedett, milyen szolgáltatásért adunk 1 vagy éppen 10 $, hiszen más egy 5 perces és más egy 15 órás „munka”…..tudom, joggal mondhatjuk az irodák beszedik, kifizettem az utat a szolgáltatást, ha tetszik ha nem, akkor is ez jellemző az országra :)
- Üzletekben ugyan használható minden pénznem, mégis érdemes helyi LE – EGP- font – lóerő-t váltani , az sem mindegy hol, a bankok a hivatalos míg a pénzváltók a fekete piaci árfolyamon azaz sokkal jobban váltanak.
- Kairó, Luxor kirándulásokra érdemes helyi pénzt vinni!
- Inkább többször váltsunk és kevesebbet, mert az egyiptomi font nem hozható ki az országból! Bár eddig még mindig kivittük zökkenőmentesen és vissza is hoztuk! Otthon nem lehet váltani, zugváltókat pedig nem javasolnám!

Nagyon gyakran esik szó a vízumról,
illetve arról, hogy melyik utaztató milyen áron adja a vízumot. Egy dolgot ne feledjünk, ha az irodáktól vesszük, az mindig drágább, hiszen valaki vár a reptéren és sorra ragasztja be a vízumot, annak bére és költsége van!
Megtehetjük, hogy nem kérjük, ma már ez sem kötelező! ekkor megvehetjük a kis banki ablakban.
Azonban ekkor se feledjük a regisztrációs papírt beszerezni, amely olyan, mintha kincs lenne, alig akarják átadni a fiúk, ha nem tőlük veszed a vízumot!
Legyük kicsit erélyesek, de nem udvariatlanok! Hazai irodák vízum árai – jelenleg- Anubis 25,- Euro/ fő Kartago 9.000,- Ft/ fő ETI 28,- Euro/ fő.

Nos akkor már megérkeztünk Egyiptomba, megvettük a vízumot, mi a további teendő?
Ki kell tölteni a regisztrációs papírt (fentebb említettem, hogyan és hol szerezhető be) toll legyen kéznél!
Amíg egy valaki veszi a vízumot, addig a másik szerezze be a papírt, vagy éppen álljon be a vízum ellenőrzés sorába, így időt takarítunk meg! Bár odakint úgyis be kell várni a többieket Ha már meg van a bőröndünk és kisétáltunk a sok ellenőrzésen, akkor végre
WELCOME TO EGYPT! MARHABA!
Attól függően kivel utazunk, mehetünk a parkolóba a buszos transzferjeinkhez! Óvatosan töltsünk időt bent a reptéren: - alkohol - vagy internet beszerzésére. Hiszen a többiek kint ránk fognak várni és valószínűleg villámokat szór majd tekintetük, sőt megjegyzések is elhagyhatják – valljuk be őszintén, joggal - szájukat!
Már csak annyi a dolgunk, hogy a szállodába érkezvén leadjuk fénymásolásra útleveleinket, kitöltsük a bejelentkező lapot és átvegyük a szoba kulcsot, na meg az all incl ellátás karszalagjait.
( Felnőttek és gyerekek eltérő színt kapnak, az alkoholfogyasztás miatt!)
Ha jó szobát szeretnénk, vagy egyéb óhajunk van érdemes jattolni 10-15-20 $ ki mennyit szán! Ne feledjük ki a csomagjainkat cipelő legényt sem.

Szobák elfoglalása/elhagyása
Gyakori vita téma és probléma, a szobákat minden hotelben délután 14:00-tól lehet elfoglalni, és 12:00-ig kell elhagyni!
Korai bejelentkezésre vagy késői kijelentkezésre minden hotelben felár ellenében van lehetőség! Amennyiben a gépünk hajnalban érkezik és az utazást szervező nem előző naptól foglalta szállásunkat, akkor csak ebéd után várhatunk szobát, ellátást pedig hotelenként ugyan eltérően de kb 10:00-tól! Ugyan ez a helyzet ha későn indul haza a gépünk, ellátásunk csak déli 12:00-ig él! Hotele válogatja, hogy ad e ellátást leveszi-e a karszalagot vagy sem!

Helyi adottságok, „élvezetek” Fáraó átka
A csapvíz fogyasztása Egyiptomban TILOS, mindig palackozott vagy ballonos vizet igyunk. Otthonról teljesen felesleges gyógyszert hozni! Ha nagyobb a baj azonnal orvos vagy gyenge lefolyású tünetek esetében Antinal, Flagyl, Streptoquin, görcsökre buscopan, terheseknek Petro.
Komolyabb esetekben ORVOS, mert nagyon „finom” vénás gyógyszerünk van ami szinte azonnal rendbe teszi az embert, pár óra és nem napokig szenvedve visszük haza!
A hotelek azért ügyelnek a higiéniára, tehát nem jellemző, hogy ezzel van a baj, de vannak itt is vírusok, és vannak gyengébb szervezetű emberek. Ezen kívül más fűszerek vannak, ami szokatlan lehet a gyomrunknak, illetve több a zöldség, nem annyira szilárd, mint a magyar ételek, nem beszélve az all incl. nyújtotta előnyökről, már ha azok, hiszen szó szerint nagyon sokan túl eszik magukat így akár ez valamint az eltérő klíma, a nagy meleg, a belső szobák fagyasztása és a sok jéghideg ital elfogyasztása ugyan úgy felelős lehet a bajokért!
Éljünk a mértékletességgel! És nem feltétlen kell tartózkodni a gyümölcsöktől és salátáktól!

Vörös-tenger Elérhető közelségben, árban a legcsodálatosabb tenger,
mely a leggazdagabb élővilággal rendelkezik és egyben a legsósabb is! Valamilyen formában ragadjuk meg annak lehetőségét, hogy megcsodáljuk a kincseit!
Arany szabály azonban
- mindent a szemnek és semmit a kéznek, rengeteg veszélyes de csodaszép csiga, és egyéb élőlény található benne, meg sem gondolnánk mennyi méreggel ;) Elsősorban ránk nézve jelent veszélyt!
- koralloktól távol, inkább mellette, semmint felette – persze vízszint függő –
- naplemente után nem szabad vízbe menni – kivéve búvárok-
- korallokra állni szigorúan TILOS
- BÁRMIT A TENGERBŐL HAZAVINNI TILOS ÉS BÜNTETIK
- hajókról bármi szemetet a tengerbe beledobni Tilos, a hajók wc-jébe, szállodák wc-jébe általában közvetlen ürülés miatt tilos papírt dobni!
- cápa támadás mondhatni egyáltalán nem jellemző, így ettől tartani nem kell, sharmi régióban azért érdemes betartani a szabályokat, amelyeket a hajókon elmondanak hurghadai régióban viszonylag védett térség azokon a helyeken ahol a sima fürdőző jelen van nem szokott cápa előfordulni, marsa alami térségben akár part mentén is megtalálható, tessék a szabályokat betartani!

Vásárlás
Vannak, fix áras és alkudozós üzletek, fix áras általában eleve drágább, az alkudozósban meg „játszani” kell. Kinek szórakoztató, kinek nem, mindenki döntse el és ennek tudatában válassza a fix áras – cleopatra, hrg star – vagy a többi üzletet.
Én szoktam javasolni a kisebb üzletekben való vásárlást, a nagyobb üzletláncok, ha lehet ilyet mondani külső tőkével, befektetővel létrejött boltok, míg a kis egyszerű helyek, a normál átlag ember kisvállalkozásai, ahol valóban –napjainkban- létkérdés, hogy eladjon valamit!
Mindenképpen ajánlom a parfümöket mert valóban olcsó és jó minőségű, persze nem mindegy kivel megy vásárolni az ember és hol veszi, valamint a hibiszkusz teát, melyet mindig nagyon sokan keresnek.
Aztán az egyéb kis piramisok, papiruszok és társaikat is, ajándék szinten. Jók a törölközők, ágytakarók, táska utánzatok, pólók, kapucnis felsők, aki megteheti és elcsábul az ékszerek, akár a kartus a nevével vésve, vagy a bvlgari gyűrűk, medálok és egyéb szépségek, karátszámokban ezüst azonos 925. arany eltérő 18/21.

Fakultatív lehetőségek
Millió program és másik millió aki kínálja!
Az utazási irodák gyakran leírják, hogy nem vállalnak felelősséget, ha mással megy a kedves utas. Nos ez valóban így van, de hát minden utas maga vállalja a felelősséget, amikor elmegy egy programra, hiszen nem tudjuk hogy vezetett e már életében akár 'babakocsit', nem tudjuk milyen betegségeket hallgat el, ha éppen búvárkodni viszik, vagy tud e valóban úszni, ha kitölti a papírokat.
Egy azonban biztos, csodák nincsenek, ha minőséget akarunk, annak ára van!
Azonos programok nagy árszórással kaphatók, nyilván tartalmi, minőségi eltérések lesznek benne!
Figyeljünk oda arra, hogy Abu Simbel és Abu Simbel út között is lesz különbség!!! Nézzük meg az árat és a tartalmat!
Azt is nézzük meg, hogy az ÚJ PROGRAMNAK kikiáltott program megnyerő ára mögött valóban van e jó tartalom?! Érdemes-e elutazni 600-1000 km-t "másfél napos" túráért??? Vagy minek aludjak Kairóban, ha egy napba is belefér az adott program?!
Magán emberként, bizonyára, ha már megteszem ezen távolságot, akkor kihasználnám a lehetőséget és a keretidőt -extra költség - és csak beiktatnám a többi általam még nem látott dolgokat!
Na és erre hol van lehetőség?? Természetesen csak VIP szervezésben!
Delfin úszás és delfintúra (nyíltvizi) között is lesz mert nem azonos minőségű hajóra, vagy nem a Dolphin Worldbe viszik úszni a vendéget. Márpedig hatalmas minőségi eltérések vannak!
De ugyan ez vonatkozok a fehér homokos sziget túrára, van cég akik Álom szigetnek adja el ( orange bay-t takar) van aki egy Paradise programot ad el MAHMYA álom sziget programjaként! Pedig a valódi ÁLOM SZIGET AZ A MAHMYA BEACH és ez nem lesz féláras sohasem!
Ne gondoljuk azt, hogy egy város néző túra 5-10 €/$ esetében ugyan az lesz, mint egy valóban VIP city tour/városnéző ( nem shopping) túra!

Én nem fogom azt írni, hogy csak velem, vagy csak vele, az oldalam nem titkolt szándéka, az üzletszerzés, csak azt írom, hogy vizsgáljuk meg, mit kapunk és mennyiért, és ha már több százezer forintot fizettünk egy útért, akkor nem biztos, hogy 5-10 euró/dollár eltérés kedvéért az olcsóbbat kell választani!

Egyet ne feledjünk, legyen az utazási irodai alkalmazott, vagy egyiptomi fakultatív program értékesítő a “vonal” másik végén akivel nyaralásunkat szervezzük, ne feledjük, nem azért ül a “vonal” másik végén, hogy szórakozásból órákat töltsön velünk! Számára ez -kőkemény - munka, még akkor is, ha megszállottja a munkájának! Igyekezzünk korrektek lenni és ha már szabad lehetőség van az utunk foglalására, tegyük ezt annál a személynél, aki a legtöbbet törődött velünk és a legtöbb segítséget adta a nyaralás és programok megszervezésénél! De a minimális ami részünkről elvárható, hogy köszönjük meg és jelezzünk vissza akkor is ha nem kérjük az adott utazást vagy programot, mert ugye dolgozott nekünk és órákat eltöltött a kérdéseink megválaszolásával!

 

Jó utat, kellemes nyaralást, rengeteg élményt kívánok és mielőbbi visszatérést Egyiptomba :)

Hotelek :

Caves Beach Resort 16 +

Fanadir El Gouna

Sunny Days El Palacio


Még több hotel...

Falkultatív programok

Kairó repülövel Standard vagy Vip programmal kívánság szerint

Szentek nyomában - Spirituális túra Szt. Antal és Szt. Pál kolostorokhoz

Luxor-Asszuán-Abu Simbel 3 nap/2 éj


Még több fakultatív...